Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας στην Κρήτη, κατά το διάστημα 03/04- 06/04/2014. Η εκδρομή αυτή ήταν το επιστέγασμα και η κορύφωση της υλοποίησης του πολιτιστικού μας προγράμματος με θέμα «Τα Βιομηχανικά κτήρια της Λέσβου».
Την Πέμπτη, 3 Απριλίου 2014, και ώρα 11: 30 π.μ., 39 μαθητές του σχολείου μας με συνοδούς καθηγητές τους Δουμούζη Στρατή (αρχηγό & υπεύθυνο του προγράμματος), Μολυβιάτου Κλεάνθη και Μούρα Χριστίνα, αναχωρήσαμε αεροπορικώς από τη Μυτιλήνη για το Ηράκλειο Κρήτης. Στις 12: 45 μ.μ. φθάσαμε στο διεθνές αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκη του Ηρακλείου. Το Ηράκλειο είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, καθώς και ο μεγαλύτερος λιμένας του νησιού. Αμέσως επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και πήγαμε στο ξενοδοχείο “Vanisko”, προκειμένου να τακτοποιήσουμε τα πράγματα μας.
Γύρω στις 14:00 επισκεφτήκαμε το κτηριακό συγκρότημα του εργοστασίου »ΑΘΗΝΑ» που βρίσκεται ανατολικά ,εντός των τειχών της πόλης του Ηρακλείου, στην περιοχή του Ανατολικού Πολεοδομικού Κέντρου.
Το εργοστάσιο »ΑΘΗΝΑ» το οποίο λειτούργησε ως σαπωνοποιείο – πυρηνελαιουργείο ιδιοκτησίας Αλεπουδέλη αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα βιομηχανικού κτηρίου τόσο ως προς τη μορφολογία, που είναι λιτή, όσο και στις κατασκευαστικές λεπτομέρειες. Χαρακτηριστικό του συγκροτήματος είναι η »προσθετική» διάρθρωση των χώρων της μονάδας γύρω από την κεντρική αυλή, τοιχίο που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό των συνεχών εξελισσόμενων παραγωγικών μονάδων, αφού η διαδικασία παραγωγής αναπτυσσόταν σε πολλούς άξονες. Από την δεκαετία του ’90 τμήματα του βιομηχανικού συγκροτήματος λειτουργούν ως χώρος αναψυχής και εμπορικών εκθέσεων με αποτέλεσμα να δεχτούν τα τμήματα αυτά σοβαρές επεμβάσεις που αλλοίωσαν την αρχική μορφή.
Στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης. Είδαμε τα ενετικά τείχη της πόλης και φτάσαμε στην πλατεία Ελευθερίας.
Πιο πέρα η Κρήνη Μοροζίνι που βρίσκεται στη πλατεία Λιονταριών (Ελευθερίου Βενιζέλου) απέναντι από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο κέντρο του Ηρακλείου. Ο λόγος κατασκευής της κρήνης δεν ήταν αισθητικός, αλλά η παροχή νερού στην πόλη του Ηρακλείου. Μετά είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στα σοκάκια της πόλης να δούμε τα καταστήματα αλλά και τα μαγαζάκια με τα τοπικά προϊόντα. Γύρω στις 20:00 πήγαμε στο ξενοδοχείο για το δείπνο και μετά κάναμε μια μικρή βόλτα στο νυχτερινό Ηράκλειο.
Την Παρασκευή, 4 Απριλίου, αναχωρήσαμε με το λεωφορείο για το Μινωικό Ανάκτορο που είναι ο κύριος επισκέψιμος χώρος της Κνωσού. Το ανάκτορο είναι χτισμένο πάνω στο ύψωμα της Κεφάλας μέσα σε ελιές, αμπέλια και κυπαρίσσια. Δίπλα της ρέει ο ποταμός Καίρατος. Σύμφωνα με την παράδοση αποτέλεσε την έδρα του βασιλιά Μίνωα και πρωτεύουσα του κράτους του. Συναρπαστικοί μύθοι, του Λαβύρινθου με το Μινώταυρο και του Δαίδαλου με τον Ίκαρο, συνδέονται με το ανάκτορο της Κνωσού. Οι πρώτες ανασκαφές έγιναν από τον Ηρακλειώτη Μίνωα Καλοκαιρινό. Ακολούθησαν οι ανασκαφές που διεξήγαγε ο Άγγλος Sir Άρθουρ Έβανς (1900-1913 και 1922-1930) και που αποκάλυψαν ολόκληρο το ανάκτορο. Στο να γίνει η επίσκεψη ακόμη πιο μοναδική σε αυτά τα πανέμορφα αρχαιολογικά ευρήματα, που φανερώνουν ένα πρωτοποριακό πολιτισμό και ήταν τόσο λαμπρός, που φώτισε όλη την Ευρώπη, βοήθησε η ξεναγός με τις σημαντικές πληροφορίες που μας έδωσε.
Μετά οδηγηθήκαμε στο κέντρο της πόλης, γύρω στις 11:30 π.μ. και επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.
Το μουσείο είναι από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της Κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση, όμως, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ” εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού. Αφού λοιπόν πήραμε μια καλή γεύση από το μινωικό πολιτισμό, γύρω στις 14:00 επισκεφτήκαμε το Ενυδρείο του Ηρακλείου “Cretaquarium – Θαλασσόκοσμος” .
Επίσημα ξεκίνησε τη λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2005, στη περιοχή των Γουρνών , 15 χλμ. ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Ένα μοναδικό πάρκο έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής το οποίο σκοπό έχει να προωθεί και να διαχέει την γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον. Το απόγευμα γύρω στις 19:00 επισκεφτήκαμε τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μηνά και παρακολουθήσαμε τους Χαιρετισμούς.
Ο Άγιος Μηνάς είναι ο προστάτης (πολιούχος) του Ηρακλείου. Στη συνέχεια μετά από πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίου, επισκεφτήκαμε το μέγαρο της Αρχιεπισκοπής Κρήτης.Εκεί σε κλίμα ζεστασιάς και αγάπης, μας πρόσφερε κεράσματα, μας μίλησε, απάντησε σε ερωτήσεις και μας έδωσε την ευχή του.
Στη συνέχεια απολαύσαμε την κρητική κουζίνα και διασκεδάσαμε με κρητική μουσική.
Το Σάββατο, 5 Απριλίου, αφού περάσαμε την Χανιόπορτα, μία από τις ελάχιστες εισόδους του μεσαιωνικού Χάνδακα (ονομάστηκε έτσι επειδή την χρησιμοποιούσαν κυρίως όσοι έρχονταν από την άλλη μεγάλη πόλη της Κρήτης, τα Χανιά) αφήσαμε πίσω μας το Ηράκλειο. Στη διάρκεια της διαδρομής είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τις φυσικές ομορφιές της Κρήτης. Ένα καταπράσινο τοπίο με δέντρα. Εντυπωσιασμένοι μείναμε και από το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου. Γύρω στις 11:00 φτάσαμε στη Ιερά Μονή Αρκαδίου.
Η Μονή Αρκαδίου απέχει 23 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου και η πρώτη ολοκληρωμένη φρουριακή μορφή της δημιουργήθηκε την τελευταία περίοδο της Ενετοκρατίας.Η Μονή Αρκαδίου από την πρώτη στιγμή της Επανάστασης υπήρξε το επίκεντρο των αγώνων λόγω της σπουδαίας στρατηγικής της σημασίας και ύψωσε το αίτημα της κρητικής ελευθερίας που ξεσήκωσε τα φιλελληνικά αισθήματα της Ευρώπης, αλλάζοντας τη νοοτροπία και την τακτική των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στο Κρητικό ζήτημα. Η πυροδότηση των βαρελιών με το μπαρούτι προκάλεσε τη μερική καταστροφή της Μονής και το θάνατο πολλών Ελλήνων αλλά και πολλών Τούρκων εισβολέων. Μετά την καταστροφή του, το 1866, ανοικοδομήθηκε πλήρως και αναστηλώθηκε στην πρότερή του μορφή. Μόνο ένα μισοκαμένο τέμπλο στα αριστερά της Αγίας Τράπεζας και μια μπάλα κανονιού σφηνωμένη στο αιωνόβιο κυπαρίσσι στα δεξιά στης εκκλησίας μαρτυρούν το αίμα που χύθηκε πριν 140 χρόνια. Στη συνέχεια πήγαμε στο Ρέθυμνο την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού. Κάναμε βόλτες στην παραλία της πόλης και είδαμε τη Φορτέτζα, το ενετικό οχυρό της πόλης, έργο του 16ου αιώνα, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς. Μετά το γεύμα μας, αναχωρήσαμε με προορισμό τα Χανιά. Λίγο πριν φτάσουμε στη πόλη των Χανίων, επισκεφτήκαμε την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, ένα από τα πιο σημαντικά μοναστηριακά συγκροτήματα του τέλους της Βενετοκρατίας στην Κρήτη με πλούσια προσφορά στην Ιστορία και την Παιδεία του νησιού που βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς του Σταυρού.
Στη συνέχεια φτάσαμε στα Χανιά την πανέμορφη παραλιακή πόλη της βορειοδυτικής Κρήτης πρωτεύουσα του νομού Χανίων που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά το Ηράκλειο. Αφού τακτοποιήσαμε τις αποσκευές μας στο ξενοδοχείο “GaliniSeaView” , το βραδάκι, περιηγηθήκαμε στα σοκάκια της πόλης και φτάσαμε στην πλατεία Συντριβανίου (ή πλατεία Ελ. Βενιζέλου) που αποτελεί την τουριστική καρδιά της πόλης.
Την Κυριακή, 6 Απριλίου το πρωί, επισκεφτήκαμε τους Τάφους των Βενιζέλων (Ελευθέριου και Σοφοκλή Βενιζέλου) που βρίσκονται σε μια έξοχη τοποθεσία επάνω στο λόφο του Προφήτη Ηλία, μόλις 5 χιλιόμετρα ανατολικά από την πόλη των Χανίων. Οι δύο τάφοι των Βενιζέλων αντικριστά ο ένας από τον άλλο, βρίσκονται μέσα σε ένα πανέμορφο πάρκο με κήπους, λιθόστρωτα δάπεδα, δρομάκια, σκαλοπάτια και πεζούλια κάτω από τη σκιά των πεύκων ενώ αυτό που προσδίδει φοβερή ομορφιά στο χώρο είναι το γαλάζιο της θάλασσας.
Από εκεί απολαύσαμε την πανοραμική θέα στα Χανιά και την ευρύτερη περιοχή. Στη συνέχεια είχαμε χρόνο για να απολαύσουμε την παλιά πόλη και να δούμε από την ακτή το βενετσιάνικο φάρο του, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Είδαμε μαγαζάκια με παραδοσιακά κρητικά μαχαίρια, χαραγμένα με μαντινάδες, ξίφη και κουμπούρια. Στις 16:30 αναχωρήσαμε από τα μαγευτικά Χανιά με προορισμό το αεροδρόμιο του Ηρακλείου.
Κάναμε μια σύντομη στάση στο Ρέθυμνο και στη συνέχεια οδηγηθήκαμε στο Ηράκλειο. Στις 21:30 αναχωρήσαμε για τη Μυτιλήνη. Στις 22:30 επιστρέψαμε στο νησί μας.
Το πρόγραμμα αυτό είχε ως κύριο στόχο την επαφή των παιδιών με τις ρίζες και την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη συνειδητοποίηση της αξίας και του ρόλου της στη σύγχρονη ζωή, τη σύνδεση της με όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας, την αισθητική τους καλλιέργεια, καθώς και την εξοικείωση των μαθητών με την έρευνα, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, την ενεργοποίηση των ψυχοκινητικών τους δυνατοτήτων με την ομαδική συνεργασία, τη δημιουργική συμμετοχή τους στα κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά δρώμενα. Μέσα από τη βιωματική προσέγγιση οι μαθητές γνώρισαν καλύτερα τον τόπο τους και συνειδητοποίησαν τις ιδιαιτερότητες και την αξία του.