ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ
11/03/2015 – 13/03/2015
Στα πλαίσια των προγραμμάτων:
α)Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: <<Ρύπανση περιβάλλοντος και τρόποι αντιμετώπισης της>>.
Υπεύθυνος καθηγητής : Κωνσταντίνος Καρδαλάς
β)Πολιτιστικό : <<Μνήμες Μικράς Ασίας>> .
Υπεύθυνος καθηγητής : Στρατής Δουμούζης
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική εκδρομή του σχολείου μας στη Χίο, κατά το διάστημα 11/03 – 13/03/2015.
Την Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 και ώρα 08:00 π.μ. 20 μαθητές του σχολείου μας με συνοδούς καθηγητές τους Ζουρέλλη Δημήτριο και Δουμούζη Στρατή , αναχωρήσαμε με το πλοίο για τη Χίο. Στις 10:30 π.μ. φθάσαμε στο λιμάνι της Χίου. Αμέσως επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και πήγαμε στη Νέα Μονή.
Η Νέα Μονή της Χίου είναι στην πραγματικότητα ένα παλαιό ιστορικό μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1042 μ.Χ. και είναι γνωστό παγκοσμίως για τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά του. Εορτάζει κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (23 Αυγούστου). Το 1990 ανακηρύχθηκε μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Νέα Μονή βρίσκεται στο κέντρο του νησιού Χίος, σε οδική απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη τησ Χίου. Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα της μονής βρίσκεται σε υψόμετρο 670 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μία κοιλάδα του νότιου Προβάτειου όρους ή Προβατά, οι βραχώδεις πλαγιές του οποίου κλείνουν τη θέα εκτός από ένα μικρό άνοιγμα, ενώ η θέα κατά την ανάβαση από την πόλη είναι θαυμάσια. Η περιοχή ήταν πευκόφυτη και σήμερα το δάσος αναγεννάται μετά από πυρκαγιά. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε νότια προς τα Μαστιχοχώρια.
Πρώτα πήγαμε στο λιμανάκι των Μεστών οπού γευματίσαμε. Ύστερα επισκεφτήκαμε τα Μεστά. Τα Μεστά είναι το πιο καλοδιατηρημένο «Μαστιχοχώρι» της Χίου. Είναι μεσαιωνικό χωριό, από τα ωραιότερα καστροχώρια του νησιού.Το χωριό, το οποίο δεσπόζει σε μια μικρή κοιλάδα, κτίστηκε στα βυζαντινά χρόνια, σε πενταγωνικό και κλειστό τετράπλευρο σχήμα με δαιδαλώδη εσωτερικά δρομάκια, ενώ τα σπίτια που ήταν χτισμένα από την εξωτερική πλευρά έπαιζαν το ρόλο τείχους, έτσι δεν είχαν παράθυρα προς τα έξω. Οι Γενουάτες βελτίωσαν την οχύρωση του χωριού, το οποίο δεχόταν επιδρομές πειρατών. Στις εξωτερικές γωνίες του χωριού υπήρχαν (και σώζονται ακόμα στα Μεστά) μικροί κυκλικοί πύργοι. Η άμυνα γινόταν από τα δώματα, όπως και η υποχώρηση προς τον κεντρικό πύργο. Θολοσκεπείς στοές με θυρίδες για τόξα διαμορφώνονταν στις θέσεις που το περιμετρικό όριο της άμυνας περιοριζόταν σ” ένα τοίχο.Στο χωριό υπάρχει πλήθος εκκλησιών, κυρίως μικρών, πλήρως ενταγμένων στον πολεοδομικό ιστό και ξεχωρίζουν από το περιορισμένο (σε σχέση με τα σπίτια) ύψος και την δίρριχτη στέγη τους. Επισκεφτήκαμε την μεγαλύτερη και σημαντικότερη εκκλησία των Ταξιαρχών, η οποία χτίστηκε το 1868 στη θέση του παλιού κυκλικού πύργου του κάστρου. Δίπλα της βρίσκεται η κεντρική πλατεία του χωριού, το «λιβάδι» όπως λέγεται στην τοπική διάλεκτο. Είναι ο τόπος συγκέντρωσης των ντόπιων, αλλά και των τουριστών, καθώς εκεί υπάρχουν ταβέρνες και καφενεία. Το ιδιαίτερο στοιχείο του χωριού είναι η αρχιτεκτονική του, καθώς τα σπίτια είναι χτισμένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, ενώ επικοινωνούν μεταξύ τους με πολύ στενά, σκεπαστά δρομάκια, τους «θόλους». Λόγοι αμυντικοί επέβαλαν την δυνατότητα κινήσεως πάνω στα δώματα των σπιτιών, την ενιαία δηλαδή στάθμη τους σ” όλο τον οικισμό. Αυτό σε συνδυασμό με το πυκνό συνεχές σύστημα δόμησης, την κάποια ανεξαρτησία κατόψεων ισογείου και ορόφου και την δημιουργία κατοικήσιμων χώρων πάνω από τους δρόμους (στο ύψος του ορόφου) δημιουργεί την εντύπωση της μεγακατασκευής. Οι δρόμοι που συνδέουν την κεντρική πλατεία του πύργου και στις πύλες του οικισμού είναι λίγοι και στενοί. Απ” αυτούς ξεκινούν άλλοι, ακόμα στενότεροι που καταλήγουν σε αδιέξοδο ή σε cul-de sac και από τους οποίους γίνεται η προσπέλαση των σπιτιών. Το χωριό αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, τόσο για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του που παραπέμπει στο Μεσαίωνα, όσο και για την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά της περιοχής, αφού σε κοντινή απόσταση βρίσκονται μερικές από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Αφού σταματήσαμε στο δρόμο και οι μαθητές είδαν από κοντά τα μαστιχόδεντρα, πήγαμε στο Πυργί.
Το Πυργί είναι το μεγαλύτερο από τα χωριά της Χίου. Είναι πλουσιότατο και σπουδαιότατο από λαογραφικής, αρχαιολογικής και γλωσσικής άποψης. Bρίσκεται στην ανατολικό-μεσημβρινή πλευρά του λόφου Πατέλλα, είναι ωοειδές, περιβαλλόμενο από μεσαιωνικό περίβολο, ο οποίος αποτελεί τον εξωτερικό τοίχο των ακραίων σπιτιών του. Επειδή ελάχιστα πλήγηκε από τον σεισμό του 1881 διατηρεί και εσωτερικά τη μεσαιωνική του όψη. Οι δρόμοι είναι στενοί, τα σπίτια ψηλά, διώροφα και τριώροφα τα περισσότερα και συνεχόμενα μεταξύ τους κατά μήκος των δρόμων, κατά την αρχαία εποχή αρκετά σπίτια είχαν πυραμοειδή στέγη (τραβάκα). Οι δρόμοι είναι γραφικότατοι, καθώς τα σπίτια συνδέονται με τα απέναντι με αψίδες (δοξαράδες). Το Πυργί ονομάστηκε έτσι από το μεγάλο και ψηλό πύργο του, γύρω από τον οποίο χτίστηκε το σημερινό χωριό από πολλούς μικρούς και μεγάλους οικισμούς. Είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στα σοκάκια του χωριού όπου τα παιδιά έπαιξαν κρυφτό και κυνηγητό. Γύρω στις 20:00 επιστρέψαμε στην πόλη της Χίου, όπου τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο και μετά κάναμε μια μικρή βόλτα στη νυχτερινή πόλη.
Την Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2015 και ώρα 09:00 π.μ αναχωρήσαμε με το λεωφορείο για το ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου.
Ιδρύθηκε το 2003 και βρίσκεται στην περιοχή Κλειδού της κωμόπολης Βροντάδου Χίου. Οι δράσεις του Κ.Π.Ε είναι: η εκπόνηση και υλοποίηση μονοήμερων και πολυήμερων προγραμμάτων Π.Ε για σχολικές μονάδες, η στήριξη προγραμμάτων Π.Ε των σχολείων της περιφέρειάς του, η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, η διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, ημερίδων Π.Ε για εκπαιδευτικούς και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης, η οργάνωση και υποστήριξη δικτύων Π.Ε, οι τοπικές και διεθνείς συνεργασίες με επιστημονικά ιδρύματα, οργανώσεις και φορείς , η δημοσιότητα και η προβολή-διαφήμιση των προγραμμάτων του. Εκεί εκτός του ότι θαυμάσαμε το φυσικό περιβάλλον είχαμε την ευκαιρία να δούμε μικρή παράσταση «Καραγκιόζη», από τον υπεύθυνο του Κέντρου.
Μετά επισκεφτήκαμε την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου ιδρύθηκε το 1938 βάσει του Νόμου 1390, είναι Αναγκαστικός Συνεταιρισμός και αποτελεί το φορέα αποκλειστικής διαχείρισης της φυσικής Μαστίχας Χίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Αποτελεί την συλλογική έκφραση 20 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών των 24 Μαστιχοχωρίων που βρίσκονται στην νότια Χίο. Σήμερα, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου αριθμεί περίπου 4.850 μέλη και είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος οργανισμούς της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δούμε την παραγωγή , συσκευασία της φυσικής μαστίχας Χίου, το μαστιχέλαιο και μαστιχόνερο, τις σκόνες μαστίχας και τις τσίχλες ΕΛΜΑ όπου μας δώρισαν.
Μετά πήγαμε στο Κτήμα Αργέντικον.
Σε ένα πανέμορφο κτήμα 32.000 τ.μ, στον ιστορικό και μοναδικό Κάμπο, στη Χίο, απλώνει όλη την μεγαλοπρέπεια του το πολυβραβευμένο ξενοδοχείο Argentikon Luxury Suites , ένα μεσαιωνικό αρχοντικό χαρακτηρισμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού ως Ιστορικό Μνημείο και σημείο αναφοράς Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Οκτώ Σουίτες, σε πέντε ξεχωριστά πέτρινα κτίρια μέσα στο Κτήμα, καθεμιά με την δική της ταυτότητα, αντανακλούν το μεγαλείο μιας εποχής που πέρασε με αυθεντικά χειροποίητα και καλαίσθητα έπιπλα αντίκες, διακοσμητικά κομψοτεχνήματα , ζωγραφιστά ταβάνια, περίτεχνους πολυελαίους και πέτρινα τζάκια. Στη συνέχεια περιδιαβήκαμε τα σοκάκια του κάμπου και θαυμάσαμε τα ξακουστά εσπεριδοειδή της Χίου. Στη συνέχεια γνωρίσαμε τις εγκαταστάσεις του «Κάμπος – Χυμοί Χίου Α.Ε.».
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2009 και δημιούργησε την πλέον σύγχρονη βιομηχανική μονάδα παραγωγής και εμφιάλωσης χυμών στην Ελλάδα. Εκεί είδαμε την διαδικασία πως από τον καρπό καταλήγουμε στο συσκευασμένο χυμό. Αφού κεραστήκαμε φρέσκο χυμό επιστρέψαμε στη χώρα της Χίου όπου ξεκουραστήκαμε. Το απόγευμα περιηγηθήκαμε την πόλη (παραλία-αγορά).